"Пасуля з капустов" по-закарпатськи

Категорії
Ця стаття була оновлена 20 10 2025

"Пасуля з капустов" по-закарпатськи

"Пасуля з капустов" по-закарпатськи

Через бідність раніше нечасто ласували м’ясом. А квасоля (а разом з нею і сочевиця та боби, яких теж було багато в раціоні закарпатців) була чудовим замінником білків. Також закарпатці часто постили, адже в році чотири пости, крім того, м’яса не їли в понеділок, середу та п’ятницю. Пропонуємо Вам одну з варіацій приготування цього Закарпатського блюда. Приготуємо:

  • 200 грам сирої квасолі
  • 200 грам квашеної капусти
  • Рослинна олія
  • одна цибулина середньої величини
  • дві морквини середньої величини
  • столова ложка пшеничного або кукурудзяного борошна
  • два зубки часнику
  • сіль за смаком
Квасолю потрібно замочити у воді на ніч,потім вранці злити воду і залити ще раз гарячою водою.Коли квасоля вариться,спостерігаємо-як тільки починає википати верхній шар і квасоля залишається неприкритою водою,доливаємо до неї холодної води(щоб загартувати-тоді вона не тріскається). Додаємо квашеної капусти.Її можна додавати промитою водою або ні- в залежності від того.який смак ви хочете отримати.Наші газдині навіть додають трохи розсолу з бочки ,де кваситься капуста.Отже,варимо вже разом з капустою ще 10-15 хвилин. Коли пасуля з капустою готова,знімаємо горщик з плити,а в окремій сковорідці робимо"запрашку"-наливаємо олії,нарізаємо цибулі і часнику, додаємо тертої моркви і смажимо до золотистого кольору. В цей момент додаємо столову ложку меленого червоного солодкого перцю.І зразу ж після цього ,слідкуючи,щоб не пригорів перець,додаємо столову ложку пшеничного або кукурудзяного борошна ,добре вимішуємо дерев"яною ложкою ,не допускаючи утворення грудок,підсмажуємо до коричнево-червоного кольору.Не знімаючи з вогню,вливаємо в сковорідку декілька ложок варива з горщика з квасолею.
Тепер виливаємо "запрашку"у горщик з квасолею і капустою.Смачна і корисна страва готова!
Подаємо в гарячому або холодному вигляді.
Але можна "схитрувати", та зробити блюдо і трошечки скоріше. Сьогодні продається в банках готова квасоля. Беремо дві баночки готової квасолі, але обов’язково у томаті. Спочатку ставимо у горщик варити капусту, а коли вона практично готова, це вже індивідуально по смаку, додаємо готову квасолю. Обов’язково разом з томатом яким вона залита у банці.Далі все робимо як у рецепті вище.
Рекомендовані товари
Швидке замовлення

Що може бути смачніше за шматочок свіжого, ароматного сала? Лише одне – закарпатське прошароване копчене сало! Це не просто продукт, це справжня гастрономічна візитівка Закарпаття, яка втілює в собі багатство місцевих традицій, майстерність та неповторний смак.

Швидке замовлення

Смалець - це топлений свинячий жир, який широко використовується в кулінаріїВін є цінним харчовим продуктом, який часто використовується для смаження та випікання.

Швидке замовлення

Рублена сирокопчена ковбаса - це ковбасний виріб, приготований з рубаного м'яса, яке піддається процесу сирокопченняМ'ясо для цієї ковбаси зазвичай подрібнюють не дуже дрібно, що надає ковбасі характерну текстуру.

Швидке замовлення

Традиційної Закарпатської кухні.Гарно висолене та прокопчене 2 рази, та трохи підв'ялене в Шопі.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Лічильник відвідувань сайта
Лічильник відвідувань сайта
Сайт Такеши Канеширо