Як приготувати лечо
Як приготувати лечо
Деколи здається, що навіть вимова вголос слова лечо викликає появу пряного присмаку. З приходом осені кожна господиня хоча б раз на сезон присвячує час приготуванню цієї смакоти: до речі, хоча батьківщиною все-таки є Угорщина, найбільшою популярністю користується рецепт болгарського лечо.
Лечо буває різне. Любов і визнання у всьому світі лечо завоював з цілком зрозумілих причин: крім того, що сама по собі ця страва неймовірно смачна, її можна використовувати як підливу до м'яса та риби, гарнір, борщову заправку і навіть консервувати на зиму.
Основу будь-якого рецепту приготування лечо складають три продукти: помідори, цибуля та солодкий перець, проте варіацій на тему приготування безліч.
Один з найпростіших і найшвидших способів приготування - лечо по-болгарськи: 3 кг червоних помідорів ошпарити окропом і зняти шкірку, перекрутити на м'ясорубці і довести в каструлі до кипіння. Солодкий перець (2 кг) очистити від насіння і нарізати соломкою завтовшки 1 см, додати його в киплячу томатну пасту і томити на повільному вогні 15 хвилин. Сіль, цукор, приправи додавати на власний смак (тут можна сміливо виявляти свій креатив) - ура, лечо готовий! Дегустувати його можна відразу ж, а любителі консервації можуть розкласти лечо в банки та отримати закуску на зиму (вийде 6 баночок по 500 г).
Невеликі поправки в класичному рецепті можуть кардинально змінити кінцевий результат приготування:
- Практично! замінивши помідори томатним соком (1 літр) на 2.5 кг перцю і додавши до рецепту 500 г моркви, ми отримаємо ситніше лечо, яке можна використовувати як заправку в борщ (томатний сік з приправами кип'ятити 20 хвилин, додати лавровий лист, моркву і перець, варити ще 10 хвилин);
- Пікантно!
часник, цибуля та перець перетворять лечо на гостру пікантну закуску: 2.5 кг помідорів прокрутити через м'ясорубку і кип'ятити 10 хвилин, пропустити через сито. Перець нарізати соломкою (1.5 кг), 2 цибулини півкільцями, додати все в томатне пюре. На смак додаємо приправи: близько 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, по чайній ложці запашного та червоного меленого перцю, 4-5 лаврових листків. 30 г часнику трьом на тертку, розмішуємо з 3-5 ст. рослинної олії та відправляємо її в лечо;
ароматно! якщо додати в процесі приготування гвоздику та перець, вийде лечо з неземним ароматом!
Рецепт від профі
Рецепт угорського лечо залишається незмінним з часів опису його в кулінарній книзі відомого угорського кухаря, засновника ресторану та взагалі великого експериментатора Кароя Гунделя. На його думку, щоб приготувати правильно лечо, необхідно виконувати всі пункти в приготуванні:
Почищений перець (1.4 кг) нарізати соломкою, попередньо ошпарені помідори (600 г) очистити від шкірки і нарізати четвертинками, цибулю (150 г) нарізати півкільцями.
50 г копченого шпику нарізати кубиками і покласти у велику каструлю, підсмажити до прозорості, після чого додати цибулю і смажити її до рум'яності, зверху присипати паприкою (5 г) і все швидко перемішати.
У каструлю додаємо перець та помідори, солимо, гасимо на великому вогні, а коли частина рідини випарується, продовжити готування на повільному вогні.
Гундель вважав, що така страва особливо смачною виходить у ролі гарніру, якщо додати в неї порізану кружальцями ковбасу, сосиски або вбити яйце.
Скажи, ну хіба можна уникнути спокуси і не приготувати таку смакоту? Смачного!
Коментарі
Поки немає відгуків