ЙОКАЇ БОБ-ЛЕВЕШ
ЙОКАЇ БОБ-ЛЕВЕШ
Йокаї боб-левеш — ароматний наваристий суп, традиційний для раціону мешканців Закарпатья. В класичному варіанті цю страву подають у хлібній тарілці.
Страва названа на честь угорського письменника ХІХ століття Мора Йокаї. Протягом десятиліть рецепт страви зазнав змін, у кожної хазяйки є свої секрети приготування супу. Незмінними залишаються декілька складників: паприка, копченості, сметана та квасоля.
-
свіжа квасоля — 200 грамів;
-
копчена свина галяшка та пікниця — 500 грамів;
-
морква — 1–2 штуки;
-
зелений перець — 1 штука;
-
помідор — 1 штука;
-
цибуля — 1 штука;
-
сметана — 150 грамів;
-
борошно — 60 грамів;
-
лавровий лист, петрушка, часник, паприка, селера — за смаком.
ДЛЯ ГАЛУШОК (ЧІПЕТКЕ):
-
борошно — 100 грамів;
-
яйце — 1 штука;
-
сіль — дрібка.
-
Приготування боб-левешу починається з підготовчого етапу. Свинячу галяшку відваріть до готовності, процедіть бульйон. Пікниця обсмажте на сковорідці.
-
Приготуйте чіпетке. Змішайте всі інгредієнти. З тіста сформуйте кульку, обгорніть харчовою плівкою та покладіть у холодильник на годину. Після цього сформуйте з тіста довгі тоненькі ковбаски. Відщипуйте від них шматочки завдовжки 2–3 сантиметри. Притрусіть борошном.
-
Овочі наріжте дрібними шматочками. Поріжте пікницю та розберіть свинячу галяшку.
-
На смальці, який виділився з пікниці, обсмажте моркву та селеру. Додайте солодкий зелений перець, через декілька хвилин — квасолю, томати, часник, лавровий лист.
-
Перекладіть овочі у каструлю та залийте бульйоном від галяшки.
-
Коли бульйон закипить, додайте м’ясо та галушки.
-
Окремо обсмажте цибулю. Коли вона стане золотавою, додайте паприку та кілька ложок бульйону. Додайте цю засмажку до супу.
-
Коли квасоля буде готова, додайте решту спецій. Сіль у страві не використовується, бо копчене м’ясо саме по собі досить солоне.
-
В окремій ємності змішайте борошно, сметану та кілька ложок більйону. Додайте цю суміш до супу. Проваріть суп ще декілька хвилин та додайте пікниці та зелень.
-
Подають боб-левеш зі сметаною та запашним хлібом.
БОБ ЛЕВЕШ
ПРОДУКТИ:
-
500 г копчених ребер,
-
2,5 л води
-
150 г цибулі,
-
150 г моркви,
-
1 болгарський перець,
-
600 г томатів у власному соку,
-
1,5 банки консервованої квасолі,
-
зелень
-
спеції.
-
Залити ребра водою,
-
Довести до кипіння
-
Проварити півгодини.
-
Обсмажити подрібнену цибулю з морквою та перцем,
-
Додати до них томати
-
Протушкувати 5 хвилин.
-
Дістати ребра з бульйону
-
Викласти туди овочі зі спеціями.
-
Потім додати подрібнене м'ясо та квасолю,
-
Проварити ще 10 хвилин
-
Прикрасити зеленню.
Коментарі
Поки немає відгуків