ЙОКАЇ БОБ-ЛЕВЕШ

Категорії
ЙОКАЇ БОБ-ЛЕВЕШ
Йокаї боб-левеш — ароматний наваристий суп, традиційний для раціону мешканців Закарпатья. В класичному варіанті цю страву подають у хлібній тарілці.
Страва названа на честь угорського письменника ХІХ століття Мора Йокаї. Протягом десятиліть рецепт страви зазнав змін, у кожної хазяйки є свої секрети приготування супу. Незмінними залишаються декілька складників: паприка, копченості, сметана та квасоля.
  • свіжа квасоля — 200 грамів;
  • копчена свина галяшка та пікниця — 500 грамів;
  • морква — 1–2 штуки;
  • зелений перець — 1 штука;
  • помідор — 1 штука;
  • цибуля — 1 штука;
  • сметана — 150 грамів;
  • борошно — 60 грамів;
  • лавровий лист, петрушка, часник, паприка, селера — за смаком.

ДЛЯ ГАЛУШОК (ЧІПЕТКЕ):

  • борошно — 100 грамів;
  • яйце — 1 штука;
  • сіль — дрібка.
  1. Приготування боб-левешу починається з підготовчого етапу. Свинячу галяшку відваріть до готовності, процедіть бульйон. Пікниця обсмажте на сковорідці.
  2. Приготуйте чіпетке. Змішайте всі інгредієнти. З тіста сформуйте кульку, обгорніть харчовою плівкою та покладіть у холодильник на годину. Після цього сформуйте з тіста довгі тоненькі ковбаски. Відщипуйте від них шматочки завдовжки 2–3 сантиметри. Притрусіть борошном.
  3. Овочі наріжте дрібними шматочками. Поріжте пікницю та розберіть свинячу галяшку.
  4. На смальці, який виділився з пікниці, обсмажте моркву та селеру. Додайте солодкий зелений перець, через декілька хвилин — квасолю, томати, часник, лавровий лист.
  5. Перекладіть овочі у каструлю та залийте бульйоном від галяшки.
  6. Коли бульйон закипить, додайте м’ясо та галушки.
  7. Окремо обсмажте цибулю. Коли вона стане золотавою, додайте паприку та кілька ложок бульйону. Додайте цю засмажку до супу.
  8. Коли квасоля буде готова, додайте решту спецій. Сіль у страві не використовується, бо копчене м’ясо саме по собі досить солоне.
  9. В окремій ємності змішайте борошно, сметану та кілька ложок більйону. Додайте цю суміш до супу. Проваріть суп ще декілька хвилин та додайте пікниці та зелень.
  10. Подають боб-левеш зі сметаною та запашним хлібом.

БОБ ЛЕВЕШ

ПРОДУКТИ:

  • 500 г копчених ребер,
  • 2,5 л води
  • 150 г цибулі,
  • 150 г моркви,
  • 1 болгарський перець,
  • 600 г томатів у власному соку,
  • 1,5 банки консервованої квасолі,
  • зелень
  • спеції.
  1. Залити ребра водою,
  2. Довести до кипіння
  3. Проварити півгодини.
  4. Обсмажити подрібнену цибулю з морквою та перцем,
  5. Додати до них томати
  6. Протушкувати 5 хвилин.
  7. Дістати ребра з бульйону
  8. Викласти туди овочі зі спеціями.
  9. Потім додати подрібнене м'ясо та квасолю,
  10. Проварити ще 10 хвилин
  11. Прикрасити зеленню.
 
( 1 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Лічильник відвідувань сайта
Лічильник відвідувань сайта
Сайт Такеши Канеширо