Страпачки з квашеною капустою і салом беконом
Страпачки з квашеною капустою та салом (беконом)
Різні галушки з суміші муки з картоплею, відварені у воді, – це страви, які під різними назвами існують у багатьох народів уже протягом багатьох віків. Зазвичай їх вигадували селяни, і всі вони є чудовими класичними прикладами того, як можна нагодувати велику сім'ю за найменших витрат. Існують два види таких галушок - з сирої картопля і з відвареної.
Всіми закарпатцями улюблені страпачки – галушки із сирої картоплі – страва запозичена із словацької кухні. Закарпатські угорці називають її ще чіраш голушком (csiras galuska). Слово «страпачка» походить від словацького strapatý, що означає «кострубатий, непричесаний». Два найбільш популярні словацькі рецепти – каpustové strapačky (страпачки з капустою) та bryndzové strapačky (страпачки з бринзою) міцно вкоренилися у закарпатській кухні з давніх пір.
Я завжди робила страпачки чайною ложкою - за аналогією з українськими галушками (можна побачити на одному з фото). Але нещодавно, перебуваючи у Словаччині, ми замовили цю страву в одній корчмі і нам принесли дрібненькі страпачки, виготовлені за допомогою начиння для угорських нокедлів. Вони нам так понравилися, що тепер я готую їх тільки так.
Страпачки з квашеною капустою та салом (беконом): крок за кроком
Нам знадобиться:
1 кг картоплі
1 яйце
100-120 г молока
Сіль, білий або чорний перець
Мука - скільки вбере тісто
400 г квашеної капусти
1 середній лук
150 г копченого сала або бекону
3 ст ложки смальцю або олії 1. Чистимо картошку і біля мисці з водою відкладаємо вбік.
2. Квашену капусту промиваємо (якщо вона кисла) і добре відтискаємо.
3. Лук дрібно січемо і обсмажуємо на 2 столових ложках олії до прозорості. Бажано це робити в казані або великому сотейнику, оскільки всі наступні інгредієнти ми додаватимемо сюди ж.
4. Додаємо до неї капусту, перемішуємо, 2-3 хвилини обсмажуємо, підливаємо півсклянки води і закриваємо кришкою - хай гасимо на медленному вогні до відносної м'якості (до відносної, бо квашені овочі дуже важко піддаються термічній обробці).
5. Тим часом велику кастрюлю (літрів на 3-4) з водою поміщаємо на вогонь, додаємо сіль (як до макаронів) і 1 ст. ложку олії.
6. Поки вона закипає, швидко натираємо картопля на найдрібнішій тертці або в комбайні, зціджуємо з неї лишню рідину за допомогою сита.
7. Молоко доводимо до кипіння і заливаємо в картопля, добре розмішуємо (гаряче молоко не дасть картоплі потемніти і вона залишатиметься біла, ніби щойно потерта).
8. Додаємо до маси яйця, сіль, білий перець, розтираємо.
9. Повільно підсипаючи муку, замішуємо густе тісто.
10. Коли вода закипіла, вкидаємо в неї тестову страпачку – одну. Якщо вона одразу схопилася і не розлізлася, тісто ми замісили правильне і можемо відварити всю масу.
11. Формуємо галушки чайною ложкою, або скористаємось приладдям для нокедлі.
12. Коли страпачки спливуть, зливаємо їх на сито. Чи не промиваємо, а відразу вкидаємо в сотейник з капустою, перемішуємо і прогріваємо.
13. Окремо обсмажуємо порізані на кубики сало або бекон і разом з витопленим жиром висипаємо на страпачки.