Страва Айнтопф шедевр швабської кухні в Закарпатті

Категорії

Страва Айнтопф шедевр швабської кухні

Страва Айнтопф шедевр швабської кухні - (Eintopf — букв. «один горщик», обід з одної страви) — страва німецької кухні, що заміняє собою першу і другу страву. Страва залишилася в Закарпатті від Австрійців та німецьких переселенців.У цій страві варяться в одній ємності практично всі продукти, які є під рукою.

Шедеври швабської кухни
продовження


Айнтопф — одна каструля


Саме так дослівно перекладається загальна назва цієї німецької першої страви. І суть відповідає назві, адже в цьому німці трохи схожі на нас (чи ми на них?) — в айнтопфі, як і в борщі, ложка має стояти!
В принципі, ця страва може бути одночасно і першою, і другою, адже вона така навариста, така ситна, що однієї тарілки вистачить, аби наїстися. Та й інгредієнти айнтопфу такі ж різноманітні, як і в борщі, до того ж, як і наша національна страва, німецька також має неймовірну кількість різновидів, і (та що там — у кожному містечку чи селі) її готують по-своєму.
Ви можете варити її з м’ясом, фрикадельками, а можете лише ж ковбасками та сосисками, з капустою та іншими овочами, картоплею чи сочевицею, а то й з усім разом — все у ваших руках!
Особливості приготування айнтопфу пов’язані з регіоном, де його готують. Так, скажімо, цей суп поширений не лише в Німеччині, а й у Бельгії (там до нього доливають світле пиво), колишніх німецьких землях, які тепер належать Франції, в Австрії та Швейцарії.Закарпатьи
Для приготування супу нам знадобиться велика металева каструля (бажано з товстим дном), адже, крім 3 л води (якщо є бульйон — ще краще), нам потрібна ще ціла купа продуктів — страва ж має бути дуже ситною.
Тому беремо по 300 г сосисок та копчених ковбасок, пів кілограма картоплі, одну цибулину, стебло цибулі-порею, 1-2 стебла селери, 300 г стручкової квасолі (можна мороженої або ж консервованої), одну морквину, 100 вершкового масла, кілька зубчиків часнику, кілька лаврових листочків, сіль, чорний мелений перець та мускатний мелений горіх — за смаком.
У каструлю кладемо масло, розтоплюємо його, а тоді висипаємо сюди дрібно порізану ріпчасту цибулю. Смажимо її до прозорості, а потім кладемо нарізані кружальцями стебла селери, смажимо 5 хвилин, а потім додаємо нарізані кубиками морквину та кружальцями — цибулю-порей. Смажимо все це ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
Далі в каструлю викладаємо нарізану кубиками картоплю й обсмажуємо все разом. Якщо у вас свіжа стручкова квасоля, то її варто покласти до овочів тушкуватися перед картоплею, якщо ж консервована — то після того, як картопля стане м’якою. Ось тепер можна влити до овочів гарячий бульйон або ж окріп і дати покипіти.
Тим часом нарізаємо кружальцями сосиски та ковбаски і додаємо в киплячий суп. Заправляємо його приправами та сіллю (зауважте, сіль додаємо лише наприкінці готування, адже її кількість залежить від того, наскільки солоні м’ясні продукти).
Дехто любить айнтопф у вигляді супу-пюре, тоді перед додаванням сосисок і ковбаси до супу потрібно вибрати шумівкою овочі, перебити їх блендером і додати в бульйон, а вже потім — м’ясо.
Айнтопф надає широкі можливості для вашої фантазії, і щоразу ви отримуєте абсолютно новий смак, тому що тут немає обов'язкового набору продуктів, а тим більше їхнього кількісного співвідношення. Головна умова — страва повинна вийти густою.

Інгредієнти:


400 г яловичини
2 мисливські ковбаски
100 г печериць
100 г брюссельської капусти
100 г цвітної капусти
1 склянка червоної сочевиці
3 картоплини
2 цибулини
1 морква
2 зубки часнику
1,5 л води
2 столові ложки олії
2 лаврові листки
зелень петрушки
кмин
іш мелених перців
сіль
М'ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити в олії на сильному вогні до утворення рум'яної скоринки.
У сотейник з м'ясом додати нарізані кубиками цибулю і моркву і продовжувати смажити ще 5-7 хвилин, після чого ввести нарізані пластинками печериці, приправити кмином і тушкувати, помішуючи, 5 хвилин.Приготовану підсмажку залити гарячою водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні 40-45 хвилин.
Коли яловичина буде практично готова, всипати промиту сочевицю і варити ще 15 хвилин, після чого додати нарізану середніми кубиками картоплю, кружечки мисливських ковбасок і варити до готовності картоплі.
В останню чергу ввести брюссельську і цвітну капусти, додати лавровий лист, посолити, поперчити і варити 5-7 хвилин.
Готовий айнтопф заправити подрібненим часником і подрібненою зеленню петрушки, перемішати і дати настоятися 15-20 хвилин.
На замітку
Набір інгредієнтів для айнтопфу і їхнє кількісне співвідношення змінюйте відповідно до свого смаку.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Лічильник відвідувань сайта
Лічильник відвідувань сайта
Сайт Такеши Канеширо