Заливне тістечко з яблуками
Заливне тістечко з яблуками
ОСОБЛИВОСТІ ВИПІЧКИ
Рецептура заливного яблучного пирога ґрунтується на двох варіантах приготування. Начинка або заливається тістом, по консистенції схожим на оладьевое, або використовується м’яка пісочна основа з прошарком яблук, які густо заливаються кремовою сумішшю. Спеції, додані пиріг (ванілін, кориця, шафран, кардамон, гвоздика), додадуть випічці гурманську вишуканість, але користуватися ними треба в міру – надлишок прянощів заб’є аромат яблук.
Замість ваніліну краще використовувати ванільний цукор: точно відміряти дозу ваніліну складно — якщо його всипати трохи більше, ніж слід, — тісто стане гіркуватим, і пиріг буде зіпсований.
Особливий смак тістичкив надає легка карамелізація яблук. Для цього крупно нарізані яблука швидко (щоб втримали форму) обсмажують на вершковому маслі з невеликою кількістю цукру і далі використовують за рецептом. Крім того, при карамелізації, зайва рідина швидко випаровується, і тістички виходять менш «вологими».
3 – 4 яйця;
4 – 5 яблук середнього розміру, кисло-солодких, не пухких, крохмалистих, а соковитих, хрустких плодів;
стакан цукрового піску (можна і більше — все залежить від солодощі яблук і переваг);
1,5 – 2 склянки просіяного борошна (якщо взяти борошна більше, пиріг вийде більш щільним, менше — більш рихлим);
чайна ложка розпушувача або гашеного лимонним соком соди (половина чайної ложки).
Для особливого смаку: прянощі і алкоголь (коньяк, ром, лікер) в кількості 1 столової ложки. Алкоголь не тільки робить пиріг абсолютно неповторним на смак, але і служить додатковим розпушувачем.
Духовку включити на 180 – 200 С.
Збити яйця з цукром виделкою або вінчиком, щоб розтанули кристалики цукрового піску.
Додати столову ложку десертного алкоголю: лікеру, коньяку або рому (за бажанням), прянощі.
Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і по столовій ложці вмішувати в яєчну масу. Заважати за годинниковою стрілкою до появи великих бульбашок. Густота тіста повинна бути такою, щоб воно протяжно стікало (але не лилося) з ложки.
Нарізати яблука: великими шматками або вузькими слайсами, – хто як любить. Яблука можна карамелизовать.
Форму 23 – 24 см в діаметрі змастити маслом або застелити промасленим пергаментом.
Налити «решіткою» тісто, почекавши, поки воно заповнити дно.
Викласти перший шар яблук, посипати їх корицею, ванільним цукром (за бажанням). Залити тонким шаром тесту, намагаючись, щоб воно проникало між яблучними шматочками і з боків форми.
Далі також заливати фруктові шари, слідкуючи, щоб останній шар був з тіста, інакше яблука при запіканні підсохнуть.
Випікати до рум’яного кольору, перевіряти готовність дерев’яною паличкою.
Якщо яблука зверху стали в’янути, можна зробити заливку: половину яйця збити з цукром (столова ложка) і 50 г розтопленого вершкового масла. Цією сумішшю полити тістичко, коли він буде наполовину готовий.